Ljubenski vikend zaokrožen s prvimi stopničkami Eme Klinec

Ljubenski vikend zaokrožen s prvimi stopničkami Eme Klinec

24.01.2021

Na Ljubnem ob Savinji je Ema Klinec z drugim mestom znova poskrbela za lep slovenskih uspeh, to so njene prve posamične stopničke na domači tekmi svetovnega pokala. Prve zmage v karieri se veseli Norvežanka Eirin Maria Kvandal.

Slika: Zmagovalna trojka na posamični tekmi na Ljubnem 2021 © Jure Makovec

 

Po zgodovinski zmagi Slovenk na tekmah svetovnega pokala včeraj, je Ljubno danes gostilo še posamično tekmo smučark skakalk. Od sedmerice Slovenk so žal brez finalne serije ostale mlade Nika Vetrih na 35. mestu, Jerneja Repinc Zupančič na 36. mestu in Katra Komar na 37. mestu. Že s številko 11 je odlično skočila Ema Klinec, 94 metrov, ki je zbrala 126,8 točk, kar se je na koncu zelo zahtevne prve serije izkazalo dovolj za sam vrh, torej prvo mesto. Drugo mesto je z 92 metri in 124,4 točkami zasedala norveška državna prvakinja, Eirin Maria Kvandal, tretja je bila Japonka Sara Takanaši s 85.5 metri in 119,2 točkami. Sedmo mesto je s 83.5 metri in 114,9 točkami zasedala Urša Bogataj, žal se je današnji uvodni nastop povsem ponesrečil Niki Križnar, ki je z 78.5 metri in 104,3 točkami zasedala 17. mesto. Do drugih letošnjih točk je skočila še Špela Rogelj, ki je skočila 76 metrov, zbrala pa je 94,8 točk na 28. mestu.

Finalno serijo je Rogljeva odprla z 81 metri in je s skupno 199,0 točkami pridobila nekaj mest, končala je na 24. mestu. Še bolje je skočila Križnarjeva, ki je pristala pri 84 metrih, z zbranimi 216,4 točkami pa se je prebila do končnega 10. mesta na današnji tekmi. "Poskusen skok je bil res odličen (o. p. 95 metrov), najbolj sproščen skok, ki sem ga tu naredila, zdaj pa se na žalost ni izšlo. Malce tudi vreme ni bilo na moji strani. Sama vem, da sem sama naredila največ napak in da imam še rezerve. A za nazaj ne moram spreminjati ničesar," je bila žalostna danes Križnarjeva.

Najboljše tri na zmagovalnem odru © Jure Makovec

Križnarjeva v finalni seriji pridobila 7 mest

Tik za njo je pristala Bogatajeva, ki je v finalu skočila 82.5 metrov, zbrala pa je 215,9 točk. "Skoki niso bili ravno najboljši, takšni kakršnih sem v tem trenutku sposobna. Enostavno so vzponi in padci in to ni nič takega," je povedala Bogatajeva. Boj za zmago je začela Marita Kramer, četra po prvi seriji, skočila je 88.5 metrov, zbrala je 238,1 točk. Dobro je odgovorila Kvandalova, ki je pristala pri 89 metrih, 244,2 točk pa je bil izziv za našo Emo. Skočila je 86.5 metrov, kljub lepim ocenam za slog pa je bilo to žal premalo za prvo zmago v karieri. Zbrala je 242,8 točk in se zavihtela na končno drugo mesto, kar ji na Ljubnem ni uspelo še nikoli do zdaj, tako kot ne Kvandalovi, ki se je z zmago sploh razveselila prvih točk v svetovnem pokalu. "Po doskoku nič nisem vedela. Tudi pogoji so se zelo menjali, da pravzaprav niti nisem vedela, koliko se je skakalo. Čestitke Norvežanki za zmago, pognala ga je! Jaz pa moram biti zadovoljna. To so izkušnje. V čast mi je bilo skakati kot zadnja. Prve stopničke v novi sezoni na prvi tekmi. Moram biti zadovoljna, sem se pa tudi s tega česa naučila. Res super!"

Vesela Ema Klinec © Jure Makovec

Črto pod tekmo je takole potegnil glavni trener naših, Zoran Zupančič: "Seveda moramo biti zadovoljni, za nami je super vikend. Tudi drugo mesto je vrhunski rezultat. Na Ljubnem so vse najboljše tekmovalke na svetu, udeležba je bila na najvišjem nivoju. Tudi ostala dekleta trenirajo, brez boja ne bo šlo. Verjamem, da smo močni, a tudi ostali napadajo. Vsak dan se ne sezide vse, a mislim, da, če bomo tako močni, se nam bo kmalu poklopilo."

Z Ljubnega ob Savinji se karavana svetovnega pokala zdaj seli v Nemčijo, naslednji tekmi bosta konec prihodnjega tedna na sporedu v Titisee-Neustadtu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.